Knutby, den svenska frikyrklighetens Tjernobyl!

Många fler än jag har funderat över vad det EGENTLIGEN var som hände i Filadelfiaförsamlingen i Knutby och vilka som egentligen var de mest skyldiga. Nu finns det en oerhört intressant undersökande artikelserie i nätmagasinet Para§raf om händelserna i och omkring Knutby som svarar på en del av våra frågor. Där framkommer väldigt mycket information och goda analyser som jag tycker ger all anledning till att återuppta brottsutredningsarbetet och på så sätt få ALLA skyldiga dömda.

Helt klart är att två medlemmar i församlingen blev mördade där andra medlemmar var delaktiga i morden. En tredje medlem blev allvarligt skottskadad. Och helt klart är det att församlingens teologi både var och är fullkomligt sjuk och villfaren. Men nu är ju inte BibelFokus en sajt där vi diskuterar brottsfall och kriminalutredningar etc. Här presenterar vi bibelstudier, varningar för villoläror, och annat inom teologins område. Så man bör då fundera över hur det kan gå så fullkomligt snett i en pingstförsamling som den i Knutby? Vad fanns det för teologisk grund som möjliggjorde en sådan utveckling? Fanns det redan från början personliga sidor hos ledande personer som var tydliga signaler om att dessa inte borde släppts fram som ledare i en kristen församling?

Jag tänker nu inte svara helt på dessa frågor, men helt klarlagt är det att det fanns en stark koppling till Trosrörelsen och dess teologi genom att flera av deras ledare varit inne på det spåret på det ena eller andra sättet. T.ex. hade pastorn Kim Wincent gått på Livets Ord, och Helge Fossmos intresse för Trosrörelsen ser man tydligt i hans privata hemsida från den aktuella tiden (en sida från 1999 finns arkiverad här). En annan sak som var förödande för församlingen är den apostoliska hierarki enligt amerikansk modell som råder i församlingen. Ledarna får inte ifrågasättas. Deras ord är lag. Ledarna anses stå i direktkontakt med Gud. Dessutom framkommer drag i ledarskapet som liknar de hos psykopater (läs mer om sådana drag här). Läs artiklarna och fundera över dessa saker!

Jag tycker hur som helst att denna artikelserie ger all anledning att fundera över de församlingsstrukturer som på senare tid blivit så populära och vanliga. Då tänker jag främst på strukturer där ledarskapet fjärmar sig från övriga församlingen och i sin egen förträfflighet drar allt mer åt ett håll som varken stämmer med Bibeln eller med sant fromma och mogna församlingsmedlemmars vilja. Ett sådant ledarskap lierar sig med allt och alla som kan vara till fördel när det gäller att stärka och bevara makten! Är det då inte dags att ”dra ut ur henne”??

Här hittar du artikelserien om Knutby:
http://www.magasinetparagraf.se/knutby

 

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

Svenska