Translate page

År 2017 är förbi, men 2018 innebär nya möjligheter!

Egentligen är det ju ingen annan förändring som inträffar vid årsskiftet än att vi byter ut några siffror. Men många av oss begrundar ändå då det år som varit och funderar över vad som egentligen hände och inte hände. Sedan tänker man ju framåt också, och hoppas på ett och annat, men kanske oroas för en del också.

En del i kristenheten levererade förutsägelser för 2017, och säkerligen får vi höra nya under 2018. Om vi ur ett kristet perspektiv funderar över några saker som INTE inträffade under 2017 så var det ju en del. Här är mina egna reflektioner:

  • Det skulle hända stora saker i Israel menade somliga – men det var ganska mycket lugnare där än på länge, mycket beroende på att det varit stora stridigheter på andra håll.
     
  • Islam skulle med hjälp av Islamiska Staten (IS) mer och mer ta över världen menade en del – men IS är så gott som krossade nu. Visserligen har flyktingströmmarna inneburit att muslimer spridit sig utöver Europa, men Islam har inte blivit en dominerande religion i världsdelarna. Och förmodligen kommer så småningom ett stort antal irakier och syrier mfl flytta tillbaka till sina länder.
     
  • Donald Trump skulle bli USA:s ”frälsare” – men ärligt talat har han väl inte utfört särskilt mycket av det som hans väljare hoppades på, och inte annat heller. Istället har Trump mer och mer framstått som ganska maktlös, inkompetent, barnslig och oerhört lättkränkt. Andra menade att Donald Trump skulle framträda som Antikrist (eftersom Obama inte gjorde det). Men inte heller det har vi sett några tecken på. Den kandidaten har ännu inte dykt upp på världsarenan – i vart fall inte så att vi utifrån Bibelns texter kan förstå det.
     
  • Det skulle bli väckelse i Sverige, Norden och Europa enligt arrangörerna av Awakeningkonferensen (oktober 2016) – men det kan varje ärlig kristen se att så inte skett. När vi ser på Sverige ser vi bara mer och mer av avfall i kristenheten så att man i Svenska kyrkan nu t.o.m. kan få höra Jesusbarnet kallas för ”hen” !!! Vi ser också ett fortsatt sönderfall av välfärdssamhället, vilket inte borde vara fallet om vi hade en sann, sund och omfattande väckelse.
     
  • Ett ”profetiskt” budskap på 2017-års Smålandskonferens lät så här, citat: ”2017 är ett år då Guds löften ska gå i fullbordan”. Nu sades det inte så mycket om exakt vilka löften som avsågs, så den som levererade budskapet kan ju slingra sig undan med att de löften han tänkte på faktiskt gick i fullbordan. Men eftersom denna person tidigare profeterat om saker som inte slagit in, så vågar jag säga att det var en falsk profetia även denna gång som bara hade som mål att pigga upp konferensdeltagarna (Google vet vem jag talar om).

Till detta kan vi också begrunda saker som inträffade, men som inte var särskilt uppmuntrande sett ur ett bibliskt, kristet perspektiv. Jag tänker t.ex. på ekumeniska strävanden som går långt utanför de ramar som Bibeln godkänner. De två statyer som står uppställda på stiftskansliets innergård  i Lund – en byst av påven Franciskus bredvid en av Martin Luther – säger ju också något om hur ruskigt förblindad kristenheten blivit i vårt land!

Sedan har det också hänt en del goda saker, sett ur ett kristet perspektiv, men som inte trumpetas ut från scener eller ledarsidor. Då tänker jag på uppvaknanden i kristenheten lite här och där, och möten som Herren arrangerat mellan sådana enkla trossyskon. Det är oerhört gott när ensamma Guds barn får nåden att upptäcka sanna kristna vänner i sin omgivning. Alla har inte upplevt den nåden ännu, men många har fått göra det.

Vad kan vi då hoppas på inför det nya året 2018? Vad kan vi bidra med för att detta år skall bli bättre än 2017? Nedan är några saker jag själv ber om och hoppas på och gärna inspirerar andra till att också be och verka för:

  • Låt oss be, verka för och hoppas på ett ännu större andligt uppvaknande i Sveriges kristenhet! Det är den väg som Bibeln visar på om ett land skall kunna bli sundare. Då tänker jag på ett uppvaknande inför vad som är villolära och vad som är sanning, vad som är falsk andlighet och vad som är en sund kristen tro, vad Bibeln visar och inte visar, vad det sanna och livsförvandlande evangeliet egentligen innebär, vad som är en sund kristen livsstil, vad som är en frisk barnaskapsrelation till Gud, och mycket mer i denna riktning.
     
  • Låt oss be, verka för och hoppas på att skaran av Guds enkla barn/Jesu sanna lärjungar skall bli mycket större under 2018, inte minst genom ett andligt uppvaknande i kristenheten, men också genom väckelse bland icke-kristna.
     
  • Låt oss be att Gud avslöjar de falska förkunnarna och de falska profeterna som så hemvant stryker runt i kristenheten.
     
  • Låt oss be, verka för och hoppas på att det blir ett slut på allt sneglande på USA:s framgångsförkunnare och svärmandet runt löftesprofeterna i vårt eget land.
     
  • Låt oss be att Gud genom vårt bibelläsande och i bönen inspirerar oss till att verka för ”Josia-tider” i vårt land, så att en utrensning får ske av saker som inte har att göra i den kristna tron. Kanske den nitälskan som fanns hos kungarna Hiskia och Josia (från Gamla testamentet) kan få vara en inspirationskälla!
     
  • Låt oss be, verka för och hoppas på att Guds enkla och väckta barn skall få allt fler tillfällen att mötas och hålla kontakten med varandra framöver. I dessa tider behöver vi stöd, vägledning och uppmuntran från likasinnade!
     
  • Låt oss också be att Gud verkar med sina barn på ett sådant sätt att vi alla blir allt mer sådana som han vill ha oss, och att han ger oss stora mått av sin sanning till befrielse från självfördömelse, fruktan och skam. Så kan vi genom Guds nåd få bli mer självuppoffrande, generösa och empatiska.

Du kan säker själv addera många punkter till båda listorna ovan.

Må Gud välsigna vårt land ännu en gång innan denna tidsålder går mot sitt slut! Jag tror det är möjligt, och många andra delar den tron. Kanske inte vi får se hela ”Israel och Juda” omvända sig till en sund tro, men får vi bara uppleva en liten fläkt av ett sådant uppvaknande som skedde på kung Josias tid, så vore det underbart!

Med detta önskar jag dig ett riktigt gott och välsignat år i gemenskap med Herren vår Gud och hans övriga barn!

/Lennart

Lennarts<br /><br /><br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

 

Svenska