Translate page

Kan Jesus komma tillbaka när som helst?

Kan verkligen Jesus komma tillbaka precis när som helst? Typ nu idag eller i morgon? Det är en intressant fråga med tanke på svaren som registrerats på den "Heta fråga" om just Jesu återkomst som vi hade ute i BibelFokus i mitten av april (2012). Svaren visar att det är 39% som tror att Jesus kan komma ”när som helst”. Du kan se resultaten via denna sida där du hittar alla frågor som varit hittills. (Aktuell fråga ligger endast på BibelFokus startsida. Om du har säkerhetsnivån högt ställd i Internet Explorer kanske du varken kan rösta eller se resultaten på startsidan.)

UppryckandetBibeln visar med all önskvärd tydlighet att Jesus Kristus skall komma tillbaka – i samma gestalt som han lämnade – vid denna tidsålders avslutning, och samtidigt samla de sina till sig. Detta tillhör en fundamental och mycket avgörande sanning för den sanna kristna tron. Skall man kalla sig kristen så måste ju tron vara rotad i Bibelns undervisning om Jesus. Tron skall vara helt centrerad kring honom, och då ingår denna tro på Jesu återkomst. Den går inte att ta bort om man skall hålla sig till en sann kristen tro.

MEN, en helt annan fråga är NÄR Jesus skall komma tillbaka. Här är inte Bibeln lika tydlig även om vi får en del vägledning. En grundläggande ledtråd finns dock. Efter att Jesus hade talat om de tecken som skulle inträffa alldeles inpå hans återkomst så sa han följande:

"När ni ser allt detta hända, skall ni på samma sätt veta att han är nära och står vid dörren." (Mark 13:29)

Kan alltså Jesus komma precis när som helst? Nej, uppenbarligen inte. Jesus kommer ju först strax efter att vi sett alla de tecken inträffa ("allt detta") som han nämner i både Matteusevangeliets kapitel 24 och Markusevangeliets kapitel 13 samt Lukasevangeliets kapitel 21.

Men när kommer han då? Ja, det bör man fundera över. En sak är klar, och det är att ingen kan räkna ut dag eller stund för hans återkomst (Mark 13:32). Men det framgår i bibelordet ovan att vi skall kunna ”veta” när han ”står vid dörren”. Detta gäller när de tidstecken passerat som han nämner.  Vi skall alltså kunna veta när tiden är inne, men först när vi befinner oss ungefär där, eftersom Jesus sa ”när ni ser”. Så observera här att ingen kan veta när Jesus kommer förrän vi "ser allt detta".

För att få kunskap om Jesu återkomst gäller det att läsa Bibeln, studera vad som händer i världen, och sedan försöka bilda sig en så korrekt uppfattning som möjligt om var vi befinner oss på tidsskalan. Tro inte allt som sägs i kyrkor och på webben. Bilda dig en egen uppfattning genom ordentliga studier och funderingar.

Är du nyfiken på vad jag kommit fram till så får du gärna läsa det via dessa två länkar:

• Jesu återkomst – när, var, hur?

• Den yttersta tiden

 

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

Svenska