Translate page

Bill Johnsons New age-kristendom

Eftersom Bill Johnson blir en allt mer anlitad och populär förkunnare i Sverige – inte minst bland yngre – så finns det som jag ser ett alarmerande behov av att  informera om vem han är, vad han står för och vad han sprider. Nedanstående text från den nya zeeländske förkunnaren Andrew Strom är ytterligare en intressant artikel som belyser den osunda kristendom som Bill Johnson sprider – något som jag valt att kalla för "New age-kristendom" på grund av de stora likheterna med sådant som förekommer inom New age-rörelsen. Vill du veta lite mer om Bill Johnsons bakgrund kan du läsa det i en tidigare artikel här i BibelFokus.

/Lennart


VARNING för Bill Johnson och Bethel Church!

Av Andrew Strom

Jag hoppas verkligen att detta blir den sista artikeln av sitt slag på ett tag. Somliga tror att jag "älskar" att skicka ut det här. Men ärligt talat önskar jag att allt skulle försvinna så vi kunde gå vidare i det "verkliga" arbetet med att sprida Guds rike.

Hur som helst, Bill Johnson gör en sådan skada i Kristi kropp i världen som jag helt enkelt inte kan hålla tyst om. I Nya Zeeland (där jag bor just nu) har han en enorm konferens en gång per år som kallas "Manifest Presence". Denna är helt säkert den största och mest inflytelserika kristna konferens i hela vårt land. Och likaså i andra länder, till exempel Storbritannien, Australien, Singapore och många andra. Hans inflytande är enormt.

Bill JohnsonBill Johnson är en mycket charmig man. Han betonar också ett antal saker som jag varmt håller med om – t.ex. gatuevangelisation med hjälp av Andens gåvor, profetia och helande på gatorna, etc. Men problemet är att han stöder och pushar för en "smörjelse" som är exakt identisk med den som Todd Bentley står för. Den här "andlig fylla/berusning", "fire-tunnel", skratt, skakningar, gulddamm, "ängel-mania" -typen av smörjelse har gjort en sådan skada i den karismatiska rörelsen runt om i världen – och i många fall reduceras det till en skrämmande parodi på vad det var en gång. Vad skulle Derek Prince eller Keith Green tycka om de saker dessa män är inblandade i som ”andlig fylla”, "portaler", "visualisering", anderesor, brandtunnlar, "änglaklot" och liknande? (Som man hittar genom hela New Age-rörelsen, men inte i Bibeln.)

Bill Johnson var en av de största anhängarna till Lakeland-väckelsen under ledning av Todd Bentley. Och även efter det fiasko som Lakeland innebar, så stöttade han offentligt Todd Bentleys "kallelse" igen 2011. Men Bill gör allt med en sådan jordnära charm och klokt klingande ord – "så hur kan detta vara bedrägeri?" Det är det som gör honom så farlig.

Bills fru Beni är hjälpande pastor tillsammans med Bill i Bethel Church i Redding, Kalifornien. Och det är intressant att hon är ännu mer öppen för de bisarra saker som de håller på med. Hon lägger även ut det skriftligt på Internet, för hela världen att se.

Till exempel, i hennes blogg "Life and Wellness", skrev hon den 6 juli 2012 en bloggpost som kallas "Love Shack Time":

"Jag pratade med Ray Hughes häromdagen och berättade för honom om hur man kan använda en 528 hertz stämgaffel i en profetisk handling. Någon berättade för mig att en sådan stämgaffel kallas för 'en stämgaffel för KÄRLEK' ... "
(Observera att kristaller och stämgafflar används i New age-terapi och har ingenting att göra med kristendom på något sätt).

Beni fortsatte:

"Nyligen gick jag upp för att tala vid ett möte och gick fram under sången "Love Shack" av B52:orna. Jag kallade folk till mer kärlek. Det var så roligt."

Jag antar att vi nu börjar få en känsla av den underliga andliga värld som dessa människor lever i. Ett annat blogginlägg som Beni skrev om att "VÄCKA ÄNGLAR" i mars 2009 var också mycket avslöjande:

"Under de senaste månaderna har jag personligen blivit mer medveten om den änglalika aktiviteten i denna sfär. En av dessa gånger var när vi var på en böneresa till Arizona... En morgon när vi körde över Tehachapipasset och kom ner i Mojaveöknen, började jag känna av änglar. Ju närmare vi kom, desto starkare blev känslorna. Jag kunde se dem överallt!... Jag meddelade detta till gruppen och sa, 'Vi måste stanna! Vi måste stanna någonstans'... När vi körde runt ett hörn sa jag: 'Jag tror att vi kommer att väcka några änglar här' ..."

"Vi visste att vi skulle behöva vända, komma ut ur husbilen och väcka änglarna. Jag önskar att jag kunde förmedla till er den energi och den snabbhet med vilken Gud arbetade. Vi hoppade ut ur husbilen, jag blåste i shofaren och ringde i klockan, och vi skrek 'Vakna Vakna.' Vi gick tillbaka till husbilen och körde iväg. När vi körde iväg bröt lustiga skratt ut! Vi var överväldigade över med vilken fart allt detta skedde och snurrade från äventyret och till den änglalika aktiviteten. Vad i hela världen hade just hänt?! Himlen kolliderade med jorden. Woo hoo!"

"Sedan den gången har saker rört sig i mig angående att väcka änglarna för användning i denna 'Kungadömets regeringstid' som är över oss här på jorden. Jag har delat dessa två berättelser på andra platser och har gjort en profetisk handling av att väcka änglarna, att få alla att ropa: 'Vakna Vakna'. Jag vet att det är konstigt, men det är mycket effektivt... En av våra tjejer som gillar Guds änglar... hon blir ganska galen när de kommer... "

Den referens som Beni gör här till "Himlen kolliderar med jorden" är naturligtvis direkt knuten till Bill Johnsons mest kända undervisning om "När himlen invaderar jorden". Detta är naturligtvis den typ av saker de menar när de använder denna fras. Så om vi går med i deras dagordning, så att säga, kan vi också gå runt och "väcka änglar" och bli "ganska galna" när dessa "änglar" kommer. Jag antar att den självklara frågan är om de "menar allvar" med allt detta. Tyvärr är svaret "Ja." När du är så fullständigt vilseledd att du tror att "andlig fylla" och "stämgafflar" och att bli "galen" är ett normalt kristet beteende, då är du öppen för vad som helst. Tragiskt, men om vi tittar på allt som dessa människor har sagt och gjort nu i åratal, måste vi dra slutsatsen att en av kristenhetens största ledare (Bill Johnson) lever i det mest bisarra kvasi-andliga universum som du kan tänka dig. Och han sprider dessa vilsna dumheter i Kristi kropp i stor skala.

En ung dam som heter Johanna, som var elev i flera månader på Bill Johnsons Bethel bibelskola, skrev följande till mig :

"I augusti 2008 flyttade jag till Redding, Kalifornien för att delta i Bethel School of Supernatural Ministry (BSSM). Jag tog examen i maj 2009... Nästan genast började jag ifrågasätta det bisarra beteende som är så vanligt där."

"På Bethel finns det många talesätt som man slänger sig med dagligen: 'Gud har bara trevliga saker att säga', 'Det finns ingen så hög som den Högste'. Där kunde hända alla möjliga typer av störande beteenden (spontana skrik, skratt, etc) under skolans föreläsningar och gudstjänster. När någon gästtalare kom till skolan skulle eleverna flockas längst fram för att komma så nära talaren som möjligt. Vi fick lära att alla smörjelser vi önskade kunde tas emot genom att helt enkelt 'göra anspråk på dem'. Eleverna rusade fram till scenen och den främre delen av gudstjänstlokalen så att talarna kunde lägga händerna på dem.

"Bland gästtalarna fanns Bob Jones, Heidi Baker, Georgian och Winnie Banov, Randy Clark, John och Carol Arnott... Vi hade också regelbundna möten med Bill Johnson, Beni Johnson... och andra Bethel pastorer. Den 'andliga fyllan' och tvivelaktiga läror från några – om inte alla – av dessa talare var chockerande ibland. Jag kan helt säkert säga att jag aldrig hört ordet “omvändelse” en enda gång i någon undervisning."

"Jag minns när paret Banov kom, då var hela stället i fullständigt kaos. När de rörde någon, skakade den personen kraftigt eller stapplade runt som om denne vore berusad. Paret Banov arbetar bland människor på sophögar runt om i världen... Det jag minns att de talade om var kärlek, glädje, lycka, och det nya vinet."

"Änglar talades det ofta om. Jag minns att Beni Johnson faktiskt körde med en husbil tvärs över Arizona och New Mexico för att väcka änglar som förmodligen sov. (En annan av de vanliga fraserna, 'Vakna Vakna'). Jag hörde ständigt människor tala om sina möten med änglar och hur de besökte himlen. En ung kvinna jag kände sa att hon kunde se änglar överallt, hon pratade med dem hela tiden, och hon skulle hjälpa sina vänner att göra detsamma... Gud blir som jultomten. Utan att predika det sanna evangeliet, går gudsfruktan förlorad."

ANDREW IGEN:
Som ni kan förstå från alla dessa rapporter är Bill Johnsons verksamhet mycket skum. Tyvärr, eftersom bedrägeriet inte är så "uppenbart" som med Todd Bentley, blir människor bedragna till att tro att han är "bra". Karismatiska ledare runt om i världen samlas till hans möten och stöder öppet hans läror. Av denna anledning tror jag att han är långt farligare än vad Todd Bentley någonsin var. Bibeln säger att i de sista dagarna kommer falska lärare med "ljugande tecken och under" (2 Tess 2:9 – 1917 och KJV) att lura om möjligt de "utvalda". Och vad ser vi idag? New Age-metoder och -andar som översvämmar kyrkan. Och det är män som Bill Johnson som har blivit denna invasions välkomna ansikte utåt. Snälla, vänner, styr åt rätt håll!

/Översättning av BibelFokus

 

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg

Svenska