Translate page

Lite av familjen Jaretegs musik....

Jaretegs musik Jag skall här berätta lite om vår musikaliska resa. Vi börjar när min fru Anita och jag hade den kristna rockgruppen "The Flood". Vi går vidare fram till att våra barn började vara med att spela och sjunga. Och så avslutar med några färskare inspelningar. Som du kommer att höra är den kristna tron utgångspunkten för många låtar. Det är så vi har önskat använda vår musik.

Mp3-filer att lyssna på
Jag har lagt in lite smakprov på vår musik i mediaspelaren längst ner i sidan, men där jag beskriver låtarna finns också en möjlighet att lyssna/ladda hem inspelningarna om du klickar på den blå länken för varje låttitel. Du hittar också alla mp3-filer via denna sida: https://media.bibelfokus.se/audio/musik/.


Kort bakgrund (1975-1984)

I tonåren hade jag (Lennart) en kompis som heter Rickard. Vi var två spexande halvgangsters som spelade mycket gitarr tillsammans. Det var mest rock, blues, progg och improvisation som vi höll på med, och flera av våra andra kompisar var också med och spelade. Vi gick även en del på jazz- och rockklubbar i Göteborg, men vi tyckte nog redan då att det var en ganska dekadent miljö. Hur som helst var musiken vårt största intresse.

Efter ett år på highschool i USA "upptäckte" jag Rickards yngre syster Anita. Vi blev våldsamt förälskade, och med tiden blev Anita min hustru. Ingen av oss hade växt upp som kristna, men 1980 blev vi frälsta, Anita och jag. Rickard kom till tro bara några år senare. I samma veva frågade en pastor oss om vi ville börja ta ansvar för sång och musik i hans samlingar. Det gjorde vi gärna, och ganska snart hade vi fått till ett bra sväng i sångerna, vilket blev uppskattat av alla de yngre som drogs till dessa samlingar.

Om du undrar varifrån jag fått musikaliska influenser, så är det inte särskilt mycket från s.k. kristen musik. I mina yngre år gillade jag t.ex. Thinn Lizzy. Därifrån kommer mycket av idéerna med det här med två elgitarrer som spelar stämsolon. Även Frank Zappa var bra tyckte jag. I den kristna musikvärlden finns faktiskt inte så värst mycket jag är förtjust i, men Koinonia och Andrae Crouch är helt klart gamla favoriter. Bengt Johansson har jag också uppskattat pga av hans rocksväng och härliga gitarrspel.


Rockbandet "The Flood" (1985-1987)

Någon gång 1985 startade min fru, hennes bror Rickard och jag en kristen rockgrupp som fick namnet "The Flood" (översvämningen/floden). Vi hade alltså under åren före spelat mycket lovsång och ville nu istället sjunga rakare texter och friska på lite mer med våra instrument. Det var roligt att spela minsann, men sången blev kanske lite lidande...

-------------------------------------------

The Flood Live@Studio (1986)
År 1986 gjorde vi en demokassett via en liveinspelning i en enklare studio. Vi spelade alltså in allt på en gång utan omtagningar, och resultatet blev också därefter. Men det var ungefär så vi lät "live" då. Jag spelade elgitarr, Anita på synt och Rickard på sång och elgitarr. Vi hade under de korta åren några olika trummisar och basister.

 1. We'll be walking on
  Text och musik: Rickard
 2. Gör mig fri (Längst ner i sidan finns en bättre nyinspelning av denna låt)
  Text och musik: Lennart
 3. Göteborg för Jesus
  Text och musik: Rickard
 4. Finns det nå'n som bryr sig om?
  Text och musik: Lennart
-------------------------------------------

The Flood Live@Fässberg (1987)
År 1987 spelade vi med vårt band The Flood på en kristen musikfestival som var arrangerad utomhus i Fässberg, Mölndal. En god vän satt i publiken med en liten kassettbandspelare och spelade in oss. Detta var den sista spelningen med The Flood. Senare på sommaren 1987 upplöste vi bandet och gick lite skilda vägar (dock inte jag och frugan).

Nedan är några av de låtar vi spelade i Fässberg. Under denna konsert var bandmedlemmarna: Rickard Löwstedt (sång, kompgitarr, sologitarr), Roger Ringsby (trummor), Göran Nilsson (bas), Anita (keyboards, sång), Lennart (sologitarr, kompgitarr, sång).

 1. King of kings
  Text och musik: Lennart
 2. People get ready
  Text och musik: Curtis Mayfield 1965,
  Arr: Rod Stewart och Jeff Beck
 3. Det är dig det gäller
  Text och musik: Lennart

Jaretegs Live@Home (1999)

Efter att vi lade ner The Flood så låg musiklivet på is i flera år. Men så föddes våra två barn. Tidigt visade det sig att de båda var mycket musikaliskt begåvade (betydligt mer än jag och Anita). Redan när grabben var 8 år och dottern 6 spelade vi in några låtar hemma. Du får några smakprov här. Inspelningengarna är gjorda runt 1999 i vårt vardagsrum. På alla inspelningar spelar Lennart gitarrerna och sonen Johannes de övriga instrumenten (via synt).
 1. Det är inget som vi vet
  Text och musik: Johannes
  Sång: barnen
 2. Looking at the stars
  Musik: Johannes och Lennart
 3. Big Bad Boogie
  Musik: Lennart

Musikalen "I begynnelsen" (2001-2004)

Johannes utvecklade sin musikaliska begåvning i snabb takt. Redan 10 år gammal skrev han år 2001 en musikal "I begynnelsen" helt på egen hand med text, musik, arrangemang, noter och allt. I begynnelsen handlar om Guds skapelse och Johannes skrev en låt per skapelsedag, en ouvertyr, en final samt en bonuslåt. Vi spelade in musikalen i vårt hem år 2002 och sedan for vi ut och spelade upp den i olika kyrkor tillsammans med några fler barn från vår tidigare församling. Detta höll vi på med mellan 2002-2004. År 2004 gavs "I begynnelsen" ut på CD av skivbolaget Tomsing. På den CD:n sjunger en grupp barn från en musikklass i Örebro. Inspelningarna nedan är våra originalinspelningar och där sjunger våra barn. Lennart spelar gitarrer och Johannes spelar resten av alla instrument (via synten).
 1. Ouvertyr
 2. Gud skapade ljuset
 3. Himlen och vattnet
 4. Låt det torra bli synligt
 5. Vi behöver ljus
 6. Fiskar och fåglar
 7. Alla sorters arter
 8. Gud vilade
 9. På ett mystiskt sätt
 10. Final

"Så blev Julen till" (2002)

Julen 2002 hade Johannes skrivit en ny sång "Så blev Julen till". Den handlar om julens budskap. Även här sjunger våra barn tillsammans. Lennart spelar gitarrerna och Johannes alla övriga instrument (via synten).

Så blev julen till


Åren 2004-2006

Mellan åren 2002 och 2006 var vi ute som familj och spelade lite här och där i olika församlingar. Ibland lite stillsammare och ibland lite svängigare. Tyvärr finns väldigt få av våra låtar inspelade med sång, men du skall i alla fall få några smakprov på vad vi hittat på under dessa år.

-------------------------------------------

"Hjärntvättad"

Den här låten skrev jag 2001 "i helig vrede" riktad mot evolutionsläran. Mina barn och jag spelade in den 2005. Sången handlar om vem som egentligen är hjärntvättad. Res på dig du som är skapelsetroende! Du har mycket vetenskap, all sannolikhet, logiken, förnuftet, Bibeln och Gud i ryggen!
Sång: Lennart, Stämsång: Johannes, Gitarrer: Lennart, Allt annat: Johannes

-------------------------------------------

"Jesus det skönaste namn"

Här är Johannes och mitt instrumentala arrangemang på denna kända psalm. Vi satte ihop det här arrangemanget till en spelning med familjen 2006 på Attholmen, Långared. Samtidigt visade vi en film som du kan se nedan.
Gitarrer: Lennart, Allt annat: Johannes

Här kan du se en liten betraktelse över Jesus Kristus, vår Herre och Gud. Ronny Carlsson i Alingsås har satt ihop filmen. Det är samma musik och inspelning som i mp3-filen här ovan.

Jesus det skönaste


"Morgonstund"

En stillsam och enkel låt som jag hittade på för många år sedan. Sonen Johannes och jag spelade in den runt 2006. Den användes senare som signaturmelodi till andakter i lokalradion i Alingsås.
Gitarrer: Lennart, Allt annat: Johannes

-------------------------------------------

"Shekina"

En helt instrumental låt i fusionstil (?) som jag hittat på. Johannes och jag spelade spontant in den runt 2005.
Gitarrer: Lennart, Allt annat: Johannes


På senare tid

Idag sjunger och spelar Anita och jag inte mycket. Jag är väldigt upptagen med innehållet i BibelFokus och alla kontakter som jag får här. Våra ungdomar har idag kompisar som de spelar mycket med.

"Gör mig fri"

Låten "Gör mig fri" brukade vi spela med vårt band The Flood som vi hade på 80-talet (se inledningen ovan). Min son Johannes och jag började hösten 2011 göra en nyinspelning av denna låt, men det kom av sig halvvägs. Därför blev jag extra glad när han tillsammans med några musikervänner hade färdigställt denna nyinspelning hösten 2014 och gav den till mig som en födelsedagspresent.

Högerklicka på denna länk om du vill ladda hem ljudfilen (mp3)

Jag vill ge min son Johannes ett stort tack som spelade in det hela och själv spelade orgel på inspelningen. Dessutom ett varmt tack till sångaren Oskar Lindwall, basisten Björn Siwertz, trummisen Jakob Hjalmarsson för deras medverkan och till Rasmus Sjöström som slutmixade det hela så förnämligt. (Jag själv spelade gitarrerna.)

Spelaren laddas...

 

"Han är närmre än du tror"

Denna sång skrev jag för många år sedan som en tröst för alla kristna syskon som har det jobbigt på olika sätt. Hösten 2017 hjälpte min son Johannes till med att göra en alldeles ny inspelning och fick då hjälp av Sofia Holmberg med sången. Jag hoppas den kan vara till glädje och tröst för dig. Petter Alin spelade elgitarr, jag (Lennart) spelade kompgitarr och Johannes Jareteg övriga instrument. Noter till denna song, med text och ackord, hittar du på denna länk: https://media.bibelfokus.se/audio/musik/Noter/

Spelaren laddas...

 

Högerklicka på denna länk om du vill ladda hem ljudfilen (mp3)


Mediaspelare

Instruktioner finns nedanför mediaspelaren

Spelaren laddas...


Instruktioner
För att i datorn bläddra bland alla inspelningar i listan drar du med musen upp och ner i det lodräta smala reglaget till höger i spelaren, eller så klickar du under eller ovanför samma reglage. I en iPad, iPhone och liknande manicker skrollar du med fingrarna.
Du väljer inspelning och startar den samma genom att klicka var som helst på raden för inspelningen. I den ljusgrå kontrollraden nederst i spelaren kan du pausa och starta om uppspelningen (knappen till vänster). Volym reglerar du genom att klicka i den rektangulära rutan till höger i kontrollraden. Ju fler rutor du klickar fram, ju högre volym får du.


/Lennart

Svenska