Dyrköpta erfarenheter hos Hillsong är inga billiga poäng

Skrivet av Lennart - 16 februari, 2022 - 16:25

Missade du dokumentären om megakyrkan Hillsong på SVT? Det var i så fall synd...

Inte helt oväntat fick dokumentären kritik. En skribent menade att dokumentären ”plockar billiga poäng” och undrade om avsikten med den var att ”framställa Hillsongs pastorer som ytliga och aningslösa”. Så har man även sagt om de som helt korrekt kritiserat Trosrörelsen och liknande rörelser. Men är nu pastorerna ytliga och aningslösa så är det ju den bilden som skall förmedlas!

Man kan säga att grunden till Hillsong lades i början av 80-talet utav pastorsparet Brian och Bobbie Houston. Kyrkan hette först Hills Christian Life Centre som då leddes av Brians far Frank Huston (anklagad för många sexuella övergrepp på minderåriga pojkar under många år). På tidigt 90-tal bytte kyrkan namn till Hillsong där Brian och Bobbie var och är ledarna.

I dokumentären framkommer det att paret Brian och Bobbie åkte till USA för att lära sig hur man bygger en megakyrka. Som alltid i amerikanska megakyrkor är det makt och pengar som är kärnan i hela verksamheten. Och kanske var det just på den USA-resan som Brian och Bobbie lärde sig hur man drar in enorma summor via kollekter och andra gåvor.

Brian Hustons förkunnelse kan sägas vara ren skär framgångsteologi med ett mycket tunt och skevt evangelium*. Det utlovas framgång för den som sår in rikligt med pengar i rörelsen. Men det är som vanligt bara ledarskiktet som blir förmögna, och inte lite heller! I dokumentären nämns summan 150 miljoner dollar som en skattefri årsinkomst för rörelsen. Brian Huston är själv god för 12 miljoner dollar, enligt uppgifter på Nätet. Hillsong håller nere sina omkostnader genom att ha mängder av volontärer som jobbar hel- eller deltid. Så det är precis som det varit i Trosrörelsen, man utlovar välsignelser om man ger rikligt i de olika kollekterna, men det är bara ledarskiktet som blir ”välsignade”.

Makt och pengar korrumperar; mycket vill ha mer! Utseendet och imagen blir viktigare och viktigare när framgångarna staplas på varandra. Maktmissbruk och sexuella utsvävningar blir ett problem. Detta gäller även för Hillsong. En av deras mest kända pastorer i New York fick lämna efter att ha blivit påkommen med otrohet.

Ett annat problem är det tunna och skeva evangelium som presenteras. Många dras till Hillsong bara för att det är ”häftigt”; ett sant och sunt evangelium möter inte besökarna. Det skeva i deras förkunnelse är bl.a. framgångsteologin men också undervisningen om att kristna skall ha inflytande på alla nivåer i samhället. Det handlar således om att utöva makt och inflytande. Detta ligger i strid med både Bibelns samlade undervisning och med Jesu exempel – han som segrade genom utblottelse! Den som vill vara en sann kristen är kallad att bära sitt personliga kors och följa Jesus. En sann kristen tro kännetecknas av enkelhet och barnaskap, inte av kändisskap eller världsliga segrar.

Här vill jag lyfta in ett nästan dräpande men passande ord från Jesus själv:

Luk 16:15: ”Ty det som är högt i människors ögon är avskyvärt inför Gud.”

Och så ett från aposteln Jakob:

Jak 4:4: ”Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.”

Så denna dokumentär plockar inte alls några billiga poäng, den visar på dyrköpta erfarenheter. Medlemmar blir av med pengar, en del kraschar andligt och själsligt – som ofta i denna typ av rörelser. Efter en krasch blir många andligt utbrända, kanske för resten av livet. En del lämnar tron, andra har någon slags tro kvar men är andligt desarmerade. Detta har vi sett förr. Visst ser vi människor som uppenbarligen blivit hjälpta, och det är så klart gott att dessa kunnat lämna stökiga liv bakom sig, men sådant sker i alla sammanhang, även utanför den kristna sfären.

Skall det då vara tråkigt att vara kristen? Måste kristen musik vara mossig? Nej, absolut inte. Men skall något kallas kristet måste det vara sant och äkta; det måste finnas ett sant och rent evangelium i grunden. Detta skall så klart också prägla sångtexterna! Och ledarskap i församlingar skall inte berikas sig på andras bekostnad, inte heller bli hyllade och upphöjda. Estraderna i våra kyrkor får inte vara arenor för ”köttet”. Det är oerhört lätt att man som ung kristen musiker börjar följa köttets begär om man blir upphöjd och populär, det gäller så klart även för äldre. Men kändisskapets väg är vanligen inte Guds väg för oss.

Ja, detta var några tankar jag ville dela.


* Även en titt på några av Brian Hustons boktitlar visar vilken teologi han står för:

  • Get A Life
  • You Can Change The Future
  • You Need More Money
  • How To Live A Blessed Life
  • How To Flourish In Life
  • How To Make Wise Decisions
  • How To Live In Health & Wholeness
  • There Is More

Lennarts<br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg