Lewi Pethrus, William Branham och Lonnie Frisbee

Beskrivning: Macintosh HD:Users:italj:Desktop:lonnie.jpgSkrivet av Lennart - 18 september, 2023 - 16:29

Avsikten med denna text är inte att svartmåla Lewi Pethrus – som var den man som tog pingstväckelsen till Sverige. Jag skall istället ta avstamp från ett av hans misstag för att göra dig uppmärksam på en annan person. Att Pethrus var den som ”tog med sig” pingstväckelsen till Sverige berodde på ett möte som han hade med förkunnaren Thomas Ball Barratt i Oslo 1907. Barratt hade tidigare i USA kommit i kontakt med den pingstväckelse som hade startat på Azusa Street i Los Angeles. Barratts upplevelse av sitt ”andedop” är minst sagt problematiskt. Detta kan du läsa om i min text om Azusa street (länk nedan).

Även om Petrus åstadkom saker som var bra för Sverige, så begick han två stora misstag som jag nämner här. Det första var att han bjöd hit den amerikanska, ockulta helandeförkunnaren William Branham. Jag har tidigare skrivit om Branham, så jag skriver inte mer om det här utan hänvisar till länken längst ner i sidan.

Det andra misstaget var att Pethrus tog hit ledaren för Jesusrörelsen i USA, Lonnie Frisbee. Denne Frisbee har blivit högaktuell igen via filmen Jesus Revolution som visades i 87 av Sveriges biosalonger den 14 september 2023. Men vad var problemet med att bjuda hit Frisbee (vilket jag tror att även Stanley Sjöberg gjorde redan 1971) och vad är problemet med filmen?

Jo, Lonnie Frisbee var inte helt omvänd. Han kunde vara hög på LSD samtidigt som han predikade. Han hade utomäktenskapliga förbindelser. Han hade homosexuella kontakter medan han var gift. Han hade även en ockult mentor. Dessutom var han en arvtagare till William Branhams andlighet, främst via Kathryn Kuhlman. Så Frisbee stod för en i många stycken väldigt oren andlighet. Dessa mycket allvarliga problem får vi inte höra så mycket om idag, istället blir Lonnie Frisbee och Jesusrörelsen upphöjd till skyarna i våra dagar, men vilket evangelium gav han sina efterföljare?

Jag är ganska säker på att Jesusrörelsen i Sverige var mycket bättre än den i USA. Så var det även med pingstväckelsen. Det känns som att kristna svenskar tidigare hade ett slags saktmod som gjorde att man inte anammade alla osunda övertoner i de strömningar som importerades från USA. Men idag känns det som att vi snart är ikapp USA. Saktmodet, bibeltroheten, vaksamheten och viljan att rannsaka verkar vara bortblåsta.

Blev då människor frälsta i Jesusrörelsen? Ja, det tror jag, men vilken fast grund fick man att stå på? Flera personer jag känner till, och som blev frälsta i Jesusrörelsen, har ju varit väldigt lätta på foten när oren andlighet som t.ex. Trosförkunnelsen och Toronto-väckelsen stormat in i vårt land. Men det finns också exempel på de som blev stabila kristna med en sund tro, och detta då så klart genom Guds nåd, när han ser till att en människa söker sanningen av hela sitt hjärta.

Är du intresserad av att få veta hela sanningen om Jesusrörelsen i USA och om Lonnie Frisbee, så titta på den video (engelsk) som jag hänvisar till nedan. Good Fight Ministries som producerat videon upplever jag som trovärdiga i sina undersökningar, och de är duktiga på att samla in fakta. Två goda vänner till mig har dessutom besökt deras församling och där fått ett mycket gott intryck. Det är de goda vitsord jag kan ge.


Läs/titta vidare

• Videon Lonnie Frisbee: False Prophet of the Jesus Revolution
(klicka på CC underst i videofönstret i YouTube så får du en automatgenererad engelsk text som är hyfsat bra)

William Branham och Latter rain

Arvet från skeendet på Azusa street
(Sparka inte bakut när du läser denna text, utan begrunda de uppgifter du får där och vad de faktiskt säger oss. Uppgifterna är tagna ur flera källor som jag redovisar sist i den sidan.)

Lennarts<br /><br /><br /><br /><br />
blogg Läs andra artiklar i Lennarts blogg