Om att tillhöra en församling

Fråga:

Jag vill bara tacka dig för denna webbsida!

Man är väldigt ensam med sina funderingar kring allt som sker i kristenheten. När jag därför kom till den här sidan blev den lite som en oas för mig, att bara få stilla sig och dricka rent vatten för en gång skull. Det är så svårt att finna den rena Anden, sanningens Ande. Behovet av Gud i mitt liv är stort! Bed för mig.

Min fråga är. Att tillhöra en församling är det Guds vilja i dessa sista dagar, eller räcker det att tillhöra den rörelse som går utanför den etablerade kristenheten?

Svar:

Det var roligt med vad du känner för BibelFokus. Tack för uppmuntran!

Jag kan börja med att vittna om hur jag själv känner det. För ett antal år sedan gick jag själv ur Svenska Kyrkan. Det var när K-G Hammar var ärkebiskop. Jag tyckte då att Sv Kyrkan hade fallit så lågt att jag inte längre kunde stå kvar som medlem – eftersom man ju ger sitt indirekta stöd även som passiv medlem. Min fru och jag var även med i en liten missionsförsamling. Men vi såg med tiden hur ledningen för Missionskyrkan blev allt mer villfaren och det ledde till att vi gick ur Missionskyrkan strax före den gick upp i Equmeniakyrkan (bara namnet kan ju få en att grubbla!).

För mig känns det inte rätt att vara delaktig i det som är så fel. När jag då tänker på vilken församling som vore bäst för mig och min fru att vara med i, så känns det inte lätt. De flesta församlingar verkar bli allt mer influerade av villfarelse. Är det inte trosförkunnelsen så är det kanske mystik eller New age. Är det inte mystik så är det kanske Emergent church. Är det inte detta så är det kanske Toronto-andlighet eller likande. Är det inte Toronto så är det liberalteologi, osv, osv. Så det är sannerligen inte lätt idag.

En sak är ju säker, och det är att ingen av oss är perfekta och därför är inte heller våra församlingar det. Men om evangeliet är förvanskat och bibeltroheten trampad på, så tycker jag det är så pass allvarligt att vi inte kan vifta undan detta med att säga att ingen är fullkomlig. Då tror jag inte heller Gud vill att vi skall vara kvar i ett sådant sammanhang. Paulus säger ju att vi skall dra bort från de som har ett annat evangelium än det som apostlarna förmedlade (Rom 16:17-18).

För mig själv är Bibelordet i Jeremia 4:3 i det här läget väldigt tilltalande: "Bryt er ny mark, och så inte bland törnen". Detta är kanske vad vi måste göra i vissa lägen. Men så klart inte utan Herrens ledning.

Jag tror vi nu går in i en tid då kristenheten kommer att splittras upp allt mer pga av det stora avfallet. I det läget kanske det är rätt att bygga ett informellt nätverk under ytan mellan de Jesu lärjungar som vill hålla sig till Gud och hans Ord. Jag ser att detta håller på att ske just nu, inte minst med hjälp av Internet. Osynliga nätverk kommer ju i vilket fall som helst bli det enda möjliga i den absolut yttersta tiden.

Så mitt råd till dig är att vila i det du känner. Det är inte farligt att leva utanför en församlingsgemenskap en tid. Det har jag och min fru gjort periodvis. Viktigast är att man håller igång samtalet med Gud och bibelläsandet. Men bed att Gud leder dig till en gemenskap. Det är inte oviktigt med en fysisk gemenskap där man kan samtala, be för varandra och tillsammans ("där två eller fler är samlade i Jesu namn är han mitt ibland dem"). Men detta måste ju inte vara inom ramarna för ett etablerat samfund.

Gud välsigne dig i ditt sökande!

/Lennart