Fråga om Malachias profetia

Fråga:

Jag undrar om du har hört talas om den s.k Malachias profetia? Vad tror du om den? Du kan läsa om den på www.flammor.com

Svar:

Jag får väl börja med att peka på att min sajt heter BibelFokus beroende på att jag tror att vi alltid skall hämta vår vägledning ur Bibeln först och främst. Så därför brukar jag inte ägna mig speciellt mycket åt profetior som ges utanför Bibeln. Om vi läser Jesu berättelse om Lasaros och den rike mannen (Luk 16:19-) så säger Jesus där att Bibeln räcker för att hålla oss på rätt kurs, och då avsåg han enbart GT. Nu har vi dessutom NT med sina mycket tydligare texter. Vi kan lära mycket av att begrunda Luk 16:19 och framåt när det gäller vår tids alla "fantastiska" uppenbarelser, syner och profetior.

När det då gäller den yttersta tidens händelser, så skall vi först och främst vara väldigt förtrogna med vad Bibeln säger. Utifrån just Bibelns texter kan jag tro att det inte är speciellt långt kvar tills det sista antikristliga riket kommer att uppstå på jorden, och då gäller det att vara vaken och levande i vår kristna tro. Jag tror inte vi skall bli uppryckta under denna period som du kan läsa i min text Jesus återkomst – när, var, hur?. Eftersom jag också tror att Katolska kyrkan kommer att vara en del i detta antikristliga rike så kan det ligga något i vad Malachias profetia säger. Det är alltså mycket troligt att näste påve blir den siste före Jesu ankomst. Den nuvarande påven ligger lite lågt jämfört med den tidigare, kan man tycka. Det kan vara lugnet före stormen.

Mitt råd är att inte låta utombibliska uppenbarelser, syner och profetior styra din bibeltolkning eller din tolkning av tidens tecken. Låt Bibeln (Gud med andra ord) styra hela ditt liv så får du också en mogen och balanserad tolkning av tillvaron som håller dig vaken även om vi skulle behöva uppleva antikrists tidsålder.

Sedan skall jag väl tillägga att det inte alls är säkert att denne Malachias var någon sann Jesu lärjunge eftersom Katolska kyrkans lära och tradition (även vid den tiden) är långt ifrån bibliskt förankrad. Om jag skulle ta till mig en profetia från en person så skulle jag kräva att den personen var fri från villoläror. Det gäller alltså även för dagens "populära" profeter.

/Lennart