Jesu kropp

Fråga:

Tack för en fantastisk sida. Du har verkligen rört om i våra grytor. Jag har en följdfråga till "Jesus kom i köttet" frågan. Du skrev att Jesus ska alltid ha den kropp som han hade här på jorden. Men när Jesus visade sig för lärjungarna efter uppståndelsen "Var Han mitt ibland dem", Gått genom väggen eller nåt sånt. Och när Jesus beskrivs i Bibeln har han en strålglans, vit som snö, ögon som av eld. Vad jag kan förstå så såg han inte ut så när han gick här nere på jorden. Dessutom är ju det här köttet dödligt och det åldras hur kan han då ha samma kropp. Hälsningar Jenny

Svar:

Hej Jenny,

Vad roligt att du uppskattar BibelFokus! Ja, kanske jag får förklara lite mer hur jag ser på detta med Jesu kropp, men jag har så klart inte all kunskap eller insikt i detta. En del blir gissningar.

Efter att Jesus uppstått så hade han en "förvandlad" kropp jämfört med den som han föddes med. De kristna (döda och levande) kommer också att få en förvandlad kropp vid Jesu återkomst (1 Kor 15:51-52). I vissa avseenden var Jesu förvandlade kropp den samma som före hans död: hans utseende var nog ungefär det samma (Luk 24:31), spikhålen fanns där (Joh 20:27), och det var alltså en människokropp med alla vanliga detaljer. Men i andra avseenden var den annorlunda. Han kunde t.ex. (som du påpekar) gå genom stängda dörrar, och den nya kroppen är odödlig, precis som vår kommer att bli (1 Kor 15:53). Så det är i denna kropp vi skall vänta oss att få se Jesus komma tillbaka.

Om nu Jesus är Gud i mänsklig skepnad, vilket jag tror, så kommer det ändå att vara stor skillnad på oss och Jesus även efter att vi fått vår "härlighetskropp". Han är ju Gud och kan då så klart omge sig med så mycket ära och glans han behagar. Så jag tror även att Jesus, i den kropp han nu har, kan stråla på alla de sätt som Bibeln beskriver. Kanske det är så vi får se honom den dag han kommer tillbaka, det är en gissning. Men bakom strålglansen finns den korsmärkta kroppen är jag säker på.

Men det viktigaste att komma ihåg i det här (som jag sagt på andra ställen), är att ingen annan person kan komma och säga att han är Kristus/Messias. Endast Jesus är och förblir Kristus/Messias. Och nästa gång vi får se honom så kommer han på himmelens skyar. Kristus kommer INTE att framträda någonstans före det.

Hoppas detta blev tydligare.

/Lennart