Är Feng shui bara en inredningstrend?

Fråga:

Hej! Vad är Feng Shui för något? Är det bara en inredningstrend?

Svar:

I tidningen Villaliv, som går ut till många hushåll i Sverige, såg jag häromdagen ett reportage som handlar om att inreda enligt Feng shui. Konstigt nog sticker de inte alls under stol med att det handlar om energier, yin och yang och om att må bra, alltså inte bara om inredning.

En feng shui-expert i artikeln säger så här:

”Har du mycket saker behöver du troligen röja och rensa till att börja med. Annars går det inte att bedöma om det finns balans mellan yin och yang. Skapa en plats för ny och fräsch energi […]”

bagua.jpgAtt Bagua (bilden) används inom feng shui avslöjar att det handlar om saker i livet som inte alls kan påverkas av hur vi inreder, utan snarare blir det ett slags ”mystiskt tänkande”, som den gamla riten ”om jag inte går på linjerna i gatan, så blir det en lyckosam dag idag”, alltså ren vidskeplighet.

Som exempel på detta kan man i en veckotidning med Feng shui-tips läsa följande: ”För att släppa ut så lite energi ur hemmet som möjligt ska toalettlocket, toalettdörren och droppande kranar alltid vara stängda”. Eller vad sägs om detta: ”Placera inte sittmöbler under synliga takbjälkar, den som sitter under en bjälke kan få huvudvärk”.

Så här står det bland annat på Wikipedia om Feng Shui:

”Feng shui bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen och tankar om qi, som ofta översätts till "livsenergi" och som, enligt dem som tror på dess existens, finns både i människor, djur och naturen. Dessa tankar kopplas ofta ihop med daoism [alltså taoism].”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Feng_shui

Feng Shui-kompassen som visas i artikeln i Wikipedia är till för att mäta väderstreck och hur de olika väderstrecken i hemmet ska inredas för att få den bästa energin.

Expressen publicerade 2007 ett reportage som de kallade ”Feng shui-bluffen”. De hyrde in fyra oberoende av varandra feng-shui-inredare och bad dem inreda en lägenhet enligt feng-shui utan att de visste om att detta gjordes fyra gånger. Inredarna mätte upp ”currylinjer” och ”chikrafter” men det blev olika för varje inredare och soffan flyttades t.ex. runt på alla möjliga sätt.

Tänk dig själv att du på allvar börjar tänka på om ditt hem är inrett på rätt sätt, om du förlorar energi eller mår dåligt på grund av viss möblering och inredning. Det skulle inte bli någon ände på dina funderingar på om du har gjort rätt och om du egentligen mår så bra som du skulle kunna göra. Jag har själv hört talas om människor som blev helt bundna av detta och som inte alls mådde bra.

I 3 Mosebok 19:31 står det:

”Vänd er inte till andebesvärjare eller spåmän. Sök inte sådana att ni blir orena genom dem. Jag är Herren, er Gud.”

Det finns förlåtelse för allt genom att Jesus dog på korset för oss, men Gud ville redan på Mose tid varna för att om man går till spåmän, medium, osv, då blir man så bunden och styrd av detta att det förmörkar hela ens liv. Då förtröstar vi ju inte längre på Gud som är den ende som har all makt. Därför kan jag efter att ha läst om feng shui säga att det är en stor risk att börja tro att sådana här inredningstips har effekt på ditt välbefinnande.

I Romarbrevet 8:15 läser vi de välkända orden:

”Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: ’Abba! Fader!’ ”

Vi lever inför Gud likt ett barn inför sina föräldrar. Vi behöver inte krångla till vårt liv med sådana här metoder för välbefinnande. Istället får vi prata med vår Far om alla våra behov och önskningar och förtrösta på att han hjälper oss med allt!

/Anita